Vær obs på steinsprut!

Nå er det tid for steinsprut. Våren er i anmarsj og de fleste veiene er snøfrie, og dermed dukker grusen opp etter en lang vinter. – Derfor er oppfordringen til våre kunder og sjåfører klar: Hold god avstand til bilen foran, sier markedssjef Jo Morten Nordbye i Autoplan AS.

Vær obs på steinsprut!

Kom du deg helskinnet hjem fra påskeferien uten steinsprutskade? Det skal du være glad for. Flere enn noen gang har fått en stein i frontruta fra en passerende bil, fra bilen foran, eller fra en trailer eller lastebil i løpet av vårløsningen.

Hos Riis Bilglass AS er dette den suverent mest travle tiden på året. En kald og lang vinter har medført ekstra mye grusing av veiene. Og nå «titter» grusen og hestehoven fram i vårløsninga.

- Jeg tror nesten ikke vi har hatt mer å gjøre enn nå, sier Irene Tverli, ansvarlig for marked, aktiviteter og sponsorater hos Autoplans gode samarbeidspartner, Riis Bilglass AS


Hvorfor mer steinsprut?

Ifølge forsikringsselskapet if er det flere grunner til at antall steinsprutskader øker:

  1. Forbikjøring og økt veistandard: Steinsprut skjer som regel når en bil passerer deg og grus eller småstein fra dekket til den forbipasserende bilen slynges ut i fart. Noen får også skader ved at grusen slynges rett bakover fra bilen foran. Vi har også fått flere veier med parallelle kjørefelt, og det er ofte på slike veier – og ved akselerasjonsfelter der folk kjører inn på motorveiene – at steinsprut oppstår.
  2. Flere biler på veiene: Den norske bilparken har blitt større, og det fører naturlig nok til at antallet skader øker. Samtidig bidrar tettere trafikk til at risikoen blir større.
  3. Mer strøing og piggfrie dekk: Statens vegvesen og andre som holder veiene kjørbare om vinteren bruker mer grus og sand enn tidligere, og flere gater og veier blir strødd jevnlig. Dessuten har piggfrie vinterdekk blitt vanlig, og det fordrer et annet vintervedlikehold. Samtidig er piggfrie vinterdekk laget av myke gummiblandinger hvor grus og småstein lettere setter seg fast i mønsterets lameller og slynges videre».

I tillegg blir det ofte poengtert at moderne biler har ikke lenger har skvettlapper, og det bidrar til mer steinsprut på veiene.


Hvis uhellet er ute

Bortsett fra å holde god avstand til bilen foran, samt å appellere alle bilførere på norske veier til å ta mer hensyn til andre bilister, så er det lite man kan gjøre.

Uansett: Hvis tilfeldighetene peker i din disfavør, og uhellet først er ute, så er det bare én ting å gjøre:

  • Har du fått en steinsprutskade, er det uansett viktig å ta kontakt med oss med en gang. Ikke vent! Det kan være altfor risikabelt. Hvis sprekken måler mer enn 4-5 centimeter, så må den skiftes. Som Norges største bilglasskjede, med 180 avdelinger spredt over hele landet, er vi enkle å nå for de aller fleste, sier Irene Tverli.


Reparasjon på dagen

Hun opplyser at de fleste avdelingene i Riss Bilglass kan bistå med reparasjon på dagen. Å reparere steinsprut er kostnadsfritt når bilen har delkasko eller kasko, og som regel er jobben unnagjort på en halv time.

– Hvis ruta må skiftes må eier betale en egenandel. De fleste forsikringsselskapene opererer med en egenandel på kr 2500,-, og det er heller ingen bonustap på ruteskift, forteller Tverli, og legger til at Riis Bilglass tilbyr gratis lånebil ved ruteskift så lenge de ikke allerede er reservert av andre kunder.

Book time på 09009 eller https://www.bilglass.no/