Tenk smart når du pakker bilen!

Tenk mulige konsekvenser, ta deg tid og pakk bilen fornuftig! Ikke la små, tilsynelatende uskyldige gjenstander ligge løst i bilen. Det gjelder for alle våre kunder i Autoplan; enten du kjører nyttekjøretøy eller privatbil.

Tenk smart når du pakker bilen!

Ofte skylder vi på at vi ikke har «tid». Spørsmålet vi da må stille oss: Hadde vi tatt oss «tid» hvis vi hadde visst hva slags konsekvenser det kan få?

- Alt du legger fra deg i bilen påvirkes av fysiske lover ved plutselig bråbrems eller kollisjon. Det er skummelt hvor tunge selv små gjenstander som flyr gjennom kupéen blir ved kollisjon eller bråstopp. Det kan få fatale følger, både for deg selv og dine medpassasjerer, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet if.


Mobiltelefonen bør ikke ligge løst

Clementz trekker fram mobiltelefonen som eksempel på noe som ikke bør ligge løst i bilen. - Ved en kollisjon i 100 km/t veier en mobiltelefon plutselig 15-16 kilo! En bag på 30 kilo i baksetet kan utgjøre 1200 kilo hvis bilen krasjer eller må bråstoppe i 50 km/t. Tenk hvis farten er oppe i 100 km/t, poengterer han.


Praktisk og sikkert

Clementz peker på to viktige faktorer: Praktisk pakking og sikkerhet. - Av hensynet til sikkerheten er hovedregelen at man legger det tyngste nederst, eller så lavt i bilen som mulig. Det er viktig mht. bilens kjøreegenskaper. Derfor er det heller ikke lurt å samle alt det tyngste bak mot bagasjedøra.

En overfylt takboks vil endre bilens kjøreegenskaper mer enn noe annet, og særlig hvis man fyller den med tunge gjenstander. Sett deg inn i reglene for maksvekt slik at du unngår overlast, og bruk festestroppene. En skarp sving i høy fart med tung takboks vil oppleves som svært ubehagelig.

Ting man trenger på bilturen, enten det er mat og drikke eller varme klær, bør være lett tilgjengelig, gjerne pakket i en bag på gulvet med glidelåsen igjen. Bruk integrerte koppholdere til brusbokser og kopper. Brusflasker bør man plassere i lommer i dørene eller i nett bak forsetene, er rådene fra Clementz.

- Hva med nettbrett?

- Da vil jeg anbefale en tur til bilrekvisita- eller el-forretninger. De har gode festeanordninger for nettbrett.


Gjelder også yrkesbiler

If minner om at de samme fysiske lovene gjelder også for varebiler. – Man skal være spesielt oppmerksom når kupé og bagasjerom ikke er adskilt. Instrumenter og verktøy som ikke er sikret kan være livsfarlig ved en bråstopp. Heldigvis er mange bedrifter og sjåfører opptatt av god orden, og har innredet med skuffer, skap og reoler. Det er ikke bare bra for sikkerheten, men det er også god reklame, spør du meg, sier Sigmund Clementz.


Sigmund Clementz
kommunikasjonssjef if