Ta vare på bilen gjennom vinteren – del 1

Det grundige forarbeidet du legger ned før vinterens snø og kulde setter inn, er avgjørende for både kjøreegenskaper og vedlikehold av bilen i de kalde månedene. Skal du sikre en optimal og sikker kjøreopplevelse gjennom hele vintersesongen må du også underveis ta noen grep. For å hjelpe deg med dette, vil vi gi deg en serie med artikler med gode tips som kan guide deg gjennom vinteren. I denne første delen tar vi for oss hvordan du lett takler utfordringer med skitt, snø, is og kondens.

Ta vare på bilen gjennom vinteren – del 1

1. Vask eller spyl bilen jevnlig også på vinteren

Selvsagt fjerner du snø og is fra bilen før du kjører, men har du tenkt over at snø kan være en utfordring for lakken om bilen er veldig skitten? Koster du snø av en møkkete bil kan oppsamlet skitt fungere som sandpapir på lakken. Regelmessig spyling og vask av bilen om vinteren er også viktig for å fjerne veisalt slik at det ikke blir liggende å tære på lakk, bremser og understell. 

Tradisjonell bilvask har mange miljøutfordringer, noe Uno-X har tatt på alvor. Nå får Autoplans kunder Svanemerket bilvask hos Uno-X. I de avanserte vaskehallene blir 80% av vaskevannet renset og gjenbrukt, det brukes under 90 liter vann per bilvask og kun Svanemerkede bilvaskemidler.  

I tillegg til at bilvasken har blitt mer miljøvennlig har Uno-X gjort noen grep som gjør rengjøringen enda enklere for deg: Nå åpnes vaskehallens port automatisk med skilt gjenkjenning og den børsteløse bilvasken starter når bilen er plassert riktig. Bilvasken kommer på samme faktura som andre produkter og tjenester fra Uno-X.

Les mer om Svanemerket bilvask fra Uno-X her.


2. Unngå igjenfrosne dører, ladeluke eller tanklokk

Før du kjører inn i vaskehallen kan det være lurt å gjennomføre neste tips: Bildører som fryser seg fast kan være et høyst reelt og irriterende problem i kulda. Smører du dørlister, lister i ladeluka eller låsen på tanklokket med en silikonspray kan du enkelt forhindre at det skjer. Den samme silikonsprayen kan du også bruke under hjulbuen slik at det ikke bygger seg opp issvuller.

Skulle uhellet likevel være ute er et smart triks å ha varmt vann i en plastpose og dra posen langs den frosne dørkarmen.

3. God sikt – vindusviskere og frontrute

Vindusviskere som fryser fast kan lett gå i stykker om du må “rive” dem løs. Det samme kan skje om du lar vindusviskerne gå over en bilrute du ikke har skrapt ordentlig.

På vinteren kan det derfor være lurt å løfte opp vindusviskerne når du parkerer for kvelden. Et annet tips er å smøre vindusviskerne inn med spylevæske eller glassrens, siden alkoholen da vil forhindre at viskerne fryser.

Har det dannet seg et lag av is kan det spare deg for tid og krefter og ruta for riper om du har en deicer i bakhånd.

Det anbefales å skifte vindusviskere minst en gang i året og ønsker du hjelp til å sjekke eller bytte vindusviskerne står våre samarbeidspartnere Riis Bilglass og Hurtigruta Carglass, klare til å hjelpe.


4. Forebygg dugg - tøm gummimattene, avfuktere

Dugg og kondens er et problem i biler vinterstid, men gjør du en liten innsats kan du forebygge dette. Tøm gummimatter regelmessig for smeltevann fra snø og bruk avfuktere om nødvendig. Avispapir under gummimattene er et alternativ som funker greit. Det beste er likevel å investere noen kroner i en ordentlig avfukter. Uansett hvilken variant du velger må du passe på å ta de ut av bilen og tørke de når de er mettet av fuktighet.

5. Alltid «full» tank

Med stadig skiftende temperaturforhold  om vinteren kan det fort dannes kondens i drivstofftanken. Kondens i drivstoffet kan føre til startproblemer og derfor oppfordrer vi alle til å kjøre med så full tank som mulig og aldri tillate under kvart tank.