Slik sikrer du avkjølte bilturer i sommer

Mai har allerede bydd på varme temperaturer mange steder i landet. For bileiere er det på tide å tenke på vedlikehold av bilens aircondition-system for å sikre komfortable kjøreturer gjennom de varme månedene. Her er noen tips for å holde bilens aircondition i topp stand.

Slik sikrer du avkjølte bilturer i sommer

Regelmessig vedlikehold

Et godt vedlikeholdt aircondition-system er mer effektivt og kan spare deg for høyere reparasjonskostnader senere. Mange eksperter anbefaler at du får det sjekket minst annethvert år for å sikre at det fungerer optimalt. Frekvensen av vedlikehold kan også avhenge av bilens alder, bruksmønster og om du har opplevd problemer med systemet tidligere. Som en tommelfingerregel forsvinner ca 10% av AC-gass hvert år, og etterfylling vil også avdekke lekkasjer som kan repareres. Vår gode samarbeidspartner, AutoMester, har verksteder over hele landet og kan hjelpe deg om du trenger service på aircondition-systemet.

Bytt kupéfilter 

Luktet det vondt da du satte i gang airconditionen de første fine vårdagene? Kabinfilteret renser luften som kommer inn i bilen. Over tid kan det bli tilstoppet med støv, pollen og andre forurensninger, noe som reduserer effektiviteten til aircondition-systemet. Å bytte filter før sommeren gir deg en renere og friskere luftstrøm.


Airconditionrens

Dårlig lukt i bilen kan også komme av mugg i klimaanlegget. Da kan det hjelpe å bruke en type airconditionrens - en gass du selv bruker i bilen for å rense opp. Du får kjøpt det på de fleste steder som selger bilpleiemidler. Les bruksanvisningen nøye før du setter i gang.  
 

Foto: AC rens kan enkelt fjerne dårlig lukt fra ventilasjonsanlegget. Husk å følge bruksanvisningen nøye.


Test systemet regelmessig 

Slå på aircondition regelmessig, selv på kjøligere dager, for å sikre at det fungerer som det skal. Dette gjør også at smøremiddelet sirkulerer bedre i systemet, noe som beskytter delene mot slitasje.
 

Bruk aircondition fornuftig

For å maksimere effektiviteten, start kjøringen med å åpne vinduene i et par minutter for å slippe ut den varme luften før du slår på aircondition. Dette reduserer belastningen på systemet og hjelper det å kjøle ned interiøret raskere.


Parker i skyggen 

Når det er mulig, prøv å parkere bilen i skyggen. Dette reduserer innvendig temperatur og reduserer behovet for aircondition når du starter bilen.

Rengjør luftinntakene

Blader og annet rusk kan samle seg i luftinntakene og hindre luftsirkulasjonen. Rengjør disse områdene regelmessig for å opprettholde god luftstrøm gjennom systemet.
 

Kontroller viftebeltet

Viftebeltet driver kompressoren som er ansvarlig for å pumpe kjølemiddel gjennom systemet. Et slitt eller skadet belte kan føre til ineffektiv kjøling. Sjekk beltet for sprekker eller slitasje og få det erstattet om nødvendig.
 

Ved å følge disse tipsene kan du sikre at bilens aircondition fungerer effektivt gjennom hele sommeren, og bidra til en mer behagelig kjøreopplevelse for deg og dine passasjerer. Ha en kjølig og sikker sommersesong!