Tenk sikkerhet når du velger dekk

Er du i tvil om du skal skifte til nye sommerdekk etter årets vinter, så la tvilen komme sikkerheten til gode! Hvilke krav er det til mønsterdybde på sommerdekk, og hvilke dekkdimensjoner kan jeg ha?

Tenk sikkerhet når du velger dekk

Ifølge forskrift om bruk av kjøretøy, heter det: «Dekk på bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger og tilhengerredskap skal ha mønsterdybde minst 1,6 mm». (Lovdata § 1-4.Hjul). Av hensyn til sikkerheten anbefales minimum 4,0 millimeter.

Videre sier nevnte forskrift at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret,…».


Hvilket dekk skal jeg velge?

Daglig leder Bjørne Byhring i Gjerde & Byhring AS, Autoplan sin gode samarbeidspartner på bildekk, bekrefter at det ikke lett å velge riktig dekk.

- For det første er det mange ulike typer å velge mellom, men når det gjelder valg av dimensjon skal du som oftest ha den dimensjonen som står i vognkortet. Noen ganger har bilen «piffet» seg litt opp med bredere dekk. Det er helt ok, men da må de ha samme rulleomkrets som originaldekkene. Det hjelper våre dekkspesialister deg med, sier han.


Ny type dekk på markedet

Byhring er klar i sin anbefaling:

- Bridgestone Turanza 6 er vårt nye dekk, en helt ny type dekk på markedet. Dette ruller lettere enn andre dekk, og passer spesielt godt til el-biler som er avhengig av rekkevidde, sier han, men understreker at Bridgestone Turanza 6 utmerket godt kan brukes på bensin- og dieselbiler. Et dekk som ruller lettere, innebærer at bilen bruker mindre drivstoff. Det er bra for miljøet, understreker Byhring


Grønn energi, mindre CO2

Byhring mener det også er grunn til å framheve at alle dekk fra Bridgestone produseres med grønn energi.

- Det vil si at de produseres med vind-, sol-, vannkraft, og ikke kull som brukes i produksjonen av mange kinesiske dekktyper. Kjøper du dekk laget av grønn energi, så er du med på å redusere CO2 utslipp i verden, særlig også fordi dekkene ruller lettere og derved forbruker mindre drivstoff, sier han.


Lufttrykket er viktig

Dersom du har for lite luft i dekkene, vil dekket få mye motstand fra veien og rulle tyngre.

- Da øker CO2 utslippet, drivstofforbruket og kostnadene. Derfor er det viktig at du sjekker lufttrykket oftere enn du kanskje har gjort før, og alltid når du skifter for sesongen. Informasjon om luftrykket finner du som regel ved bilens venstre dørstolpe eller under bensinlokket, sier Bjørne Byhring.