Med det grønne beviset unngår du mye trøbbel

Dokumentet Grønt kort kan spare deg for bot, tid og trøbbel hvis du kolliderer eller er skyld i en bilulykke i utlandet. Vår gode samarbeidspartner, forsikringsselskapet If anbefaler deg å sikre deg kortet i god tid før bilferien.

Med det grønne beviset unngår du mye trøbbel

Grønt kort er et bevis for at du har ansvarsforsikring på bilen din, og det får du kostnadsfritt tilsendt fra oss, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Selv om du kan kjøre i de fleste europeiske land uten trafikkforsikringsbevis, råder han at du likevel har dette på plass, lett tilgjengelig i bilen.

– Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort. Utenlandsk politi kan spørre etter dokumentet. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, opplyser Clementz.


På tur i Sør-Europa

Autoplan oppfordrer alle våre kunder å ta med Grønt kort til land i Sør-Europa, noe Clementz bekrefter: – Alle vet jo hva gult og rødt kort er, men færre kjenner til Grønt kort. Det er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din.

Alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring for motorvogn, og dette er lovpålagt av myndighetene.


Vær ute i god tid

Før du reiser på ferie, anbefaler Autoplan at du henvender deg til If:

  • Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt ved å henvende deg til oss. Hos flere selskaper kan du enkelt bestille kortet på nettet med leveringstid på noen dager, hos andre må du ringe for å få kortet tilsendt, sier Clementz, og legger til: 
  • Selv om det er lettere å skaffe Grønt kort enn å stå i kø for å fornye passet, bør du likevel gjøre det i god tid før bilferien i Europa, helst et par uker før du reiser. Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis forsikringsselskapet har den muligheten. Det går raskest og er enklest, sier han.

Et tips er å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.


Krever Grønt kort på grensen

– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, og du får Grønt kort kostnadsfritt tilsendt fra det forsikringsselskapet du er kunde i og hvor ansvarsforsikringen ligger, presiserer Sigmund Clementz i If.

En rekke land utenfor EØS er med i Grønt kort-samarbeidet, og disse landene krever at man viser fram Grønt kort for å få tillatelse til å passere grensen. Straffen for ikke å ha med et grønt kort er at man må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i. Disse forsikringene er ofte ganske kostbare.

I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.


Slik får du tak i grønt kort:

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice.

  • Husk å beregne noen dager for levering. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre-fire virkedager til en ukes tid.
  • Du får Grønt kort kostnadsfritt tilsendt fra det forsikringsselskapet du er kunde i og hvor ansvarsforsikringen ligger.