If forsikring advarer om førjulsstress

Så langt har vinteren vært usedvanlig kald. Det har definitivt bydd på utfordringer. – Det betyr også at vi må ta høyde for at det kan bli et mer skiftende vinterføre i en hektisk førjulstid, advarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring

If forsikring advarer om førjulsstress

Vi anbefaler alle Autoplan-kunder om å lytte til «erfarne fjellfolk» som Sigmund Clementz. 

Forberedt på det uventede

  • Desember kan ofte by på svært vekslende vær. Spesielt etter en slik kuldeperiode som vi har hatt nå, kan det bli utfordrende å håndtere overgangen til underkjølt regn, store snøfall og sporete slapseføre. For alle bilførere handler det om alltid å være forberedt på det uventede, advarer han.
  • Du har sikkert noen konkrete tips?
  • Det viktigste er å ta seg bedre tid! Ikke minst når du skal på jobb. På den måten unngår du stress med å få bilen klar, og du unngår å ta med deg stresset ut i trafikken.

Alvorlige konsekvenser 

Med andre ord: Sigmund Clementz ber oss om å være føre var, planlegge i stedet for å komme på hæla: Sjekke yr.no dagen i forveien, ta oss litt ekstra tid til å fjerne snø og is på vindusrutene, bruke defroster og varmetråder i rutene.

  • Som bilfører er det ditt ansvar at bilrutene skal være helt is- og duggfrie når du kjører av sted. Og med det menes helt frie. Det er altfor mange bilister som slurver med dette, og tror at det holder med et «hull» i frontruta på størrelse med en fotball. Da får du garantert ikke med deg det du skal i en travel morgentrafikk. En ting er at du kan få et skarpt oppgjør med politiet hvis de fersker deg. En annen ting er at du risikerer avkortning i forsikringen, eller regress, grunnet grov uaktsomhet, advarer han.
  • Har du noen «bilvettregler» på lur?
  • Punkt 1 er en liten snøspade. Den er obligatorisk. I tillegg er det lurt å ha flere isskraper enn én. Faktisk anbefaler jeg en i hver dør. Og silikon til gummilistene for å hindre frosne dører.

En klassisk bulkeperiode 

Ifølge Sigmund Clementz er desember og førjulstria en klassisk bulkeperiode. Stressa bilførere, med hodet fullt av ting de skal rekke, gaver de skulle ha kjøpt, på febrilsk jakt etter parkeringsplass foran et varehus, er ifølge kommunikasjonssjefen den sikreste oppskriften på bulking.

  • 22. og 23. desember er verst. Den typiske skaden er riper i lakken eller at du bulker bilen ved siden av med døra. Det enkleste tipset for å unngå denne klassikeren, og som fort kan gjøre julehandelen mye dyrere enn du hadde tenkt, er å starte juleinnkjøpet tidligere. Altså planlegge. Hvorfor ikke gjøre innkjøpene når «alle» ser på TV? spør Sigmund, og legger til:
  • Må du på død og liv likevel gjøre innkjøpene dine når det er som tettest med biler parkert, så rygg inn når du først finner en ledig plass. Det er gjerne når man rygger ut, at det smeller. Dessuten pleier jeg å si at det kan værer smartere å parkere ved siden av en ny, nypolert bil av den litt dyrere sorten, enn en sliten bil – med baksetet fullt av barneseter, humrer Sigmund Clementz – og ønsker oss alle en riktig god og stressfri jul!