Hvordan skal du unngå innbrudd i bilen?

Lite er så kjedelig som å finne bilen med knust sidevindu. Da har feriestemningen bokstavelig talt fått seg en knekk. Noen enkle tips kan bidra til å holde innbruddstyven på avstand.

Hvordan skal du unngå innbrudd i bilen?

- Både vi i Autoplan og forsikringsselskapene har erfaring med at det er større sjanse for innbrudd i en profilert firmabil enn en vanlig bil. Dette har sammenheng med at firmabiler ofte har drivstoffkort liggende i bilen, og dessverre veldig ofte med koden til drivstoffkortet altfor lett tilgjengelig, sier markedssjef Jo Morten Nordbye.

Nordbye minner oss på at det er bilfører som bærer det økonomiske ansvaret ved innbrudd - dersom de oppbevarer kode sammen med kort, eller enda verre: Har skrevet koden på kortene. Hvis kort og kode er oppbevart sammen, er bilfører økonomisk ansvarlig ved misbruk av kortet, ikke for innbruddet.


Innbrudd i bil, knust vindu

Mange opplever dessverre at uvedkommende har brutt seg inn i bilen mens den har stått parkert, enten hjemme, i en tom gate eller i et tomt parkeringshus. Biler ansees som lette innbrudds-objekter, men heldigvis finnes det flere ting du selv kan gjøre for å forebygge innbrudd i bilen.

Ifølge vår samarbeidspartner If, er det slik at selv om du har bilforsikring som dekker innbrudd eller tyveri, så er det beste å forbygge at det hender.


Tøm bilen selv

- Det handler først og fremst om å være føre var. Når du parkerer bilen lønner det seg derfor å tømme den selv, før tyvene gjør det. Sørg for at ting som kan være av verdi for en innbruddstyv ikke ligger synlig framme i bilen. Kontanter, kort, en mobil - eller til og med noe så «uskyldig» som en pakke sigaretter, kan ofte være fristelse stor nok til å gjøre innbrudd, sier kommunikasjonsdirektør Andreas B. Handeland i If.


Lås ned verdisaker

Husk at forsikringsavtalen din sier at verdigjenstander skal være nedlåst i hanskerom eller bagasjerom hvis de oppbevares i bilen. - Har du lagt fra deg mobiltelefonen i passasjersetet, vil den derfor ikke være dekket av forsikringen dersom den blir stjålet.

Noen velger å dekke til gjenstander med et teppe eller lignende. Ikke gjør det! Det kan ha motsatt effekt av hva du hadde til hensikt, og faktisk virke ekstra forlokkende på tyvene, som lett kan tro at det skjuler seg noe spesielt verdifullt under teppet, sier Handeland.


Vær smart når du parkerer

Det kan også være lurt å tenke over hvor du parkerer. Det koster kanskje noe mer, men parkér heller i et parkeringshus hvor det er kameraovervåkning, framfør i ei mørk bakgate – for eksempel når du er på ferie.

Er det mørkt og folketomt der bilen står, er det perfekte arbeidsforhold for tyvene. Er det mye knust glass i gaten fra før, kan det tyde på at biltyver ofte opererer i området.

- Er bilen din den eneste på parkeringsplassen er den et enkelt mål, spesielt hvis det er lite folk og trafikk i området. Forsøk alltid å parkere bilen på en åpen, opplyst plass med mye mennesker og trafikk i nærheten, sier Handeland.