Gjør bilen klar for vinteren

Vinteren i Norge er hard, også for bilen. Salt, piggstøv, kulde og nedbør bidrar til at slitasjen på bilen øker. Heldigvis er det noen lure grep du kan ta for å på best mulig måte forebygge og forberede bilen til vinteren.

Gjør bilen klar for vinteren

Er du fingernem, er det noen av punktene under du kan gjøre selv. Vil du derimot sette bort jobben, kan et AutoMester-verksted sørge for at du møter den tøffeste årstiden med en vinter klar bil!


Gode vinterdekk er viktig for sikkerheten din og andre medtrafikanter.

Minste tillatte mønsterdybden på vinterdekk er 3,0 mm. Å starte vinteren med tre millimeter mønsterdybde er likevel litt snaut. Det anbefales minimum fire millimeter når vintersesongen begynner. For lite mønsterdybde vil gi dårligere veigrep, mindre kontroll under sving og lengre bremselengde. At vinterdekkene er korrekt dimensjonerte, har nok mønsterdybde og ikke har slitasjeskader er meget viktig for din og andres sikkerhet.


Lys og sikt kan være avgjørende

Lys og sikt er også viktig å huske på for å gjøre bilen vinterklar. På vinteren er sikten ofte hemmet av både is, snø, regn og mørke. Her gjelder det å sjekke både lys og vindusviskere, slik at dette fungerer best mulig.


Vær obs på batteriet 

De fleste har opplevd at bilen ikke vil starte når kulda setter inn. Derfor er det viktig å få sjekket batteriets tilstand. Dette er spesielt lurt hvis du kjører mange korte distanser i løpet av året, som de fleste av oss gjør. Da vil ikke batteriet bli ladet tilstrekkelig, og du kan bli stående uten å få start på bilen. AutoMester kan teste kvaliteten på batteriet for deg, og se om det trenger opplading eller om det bør skiftes.


Sjekk olje og frostvæske

Det er lurt å sjekke motoroljen og frostvæsken før vinteren. Spesielt hvis du ikke har hatt bilen jevnlig på service, eller det er lenge siden du har hatt oljeskift. Det er alltid viktig, og spesielt om vinteren. Dette fordi oljen smører dårligere jo kaldere den er. Frostvæske beskytter motoren mot frostskader samtidig som den skal tåle motortemperaturer uten å koke. Over tid vil egenskapen til frostvæsken bli dårligere og frysepunktet økes. Derfor anbefales det at frostvæske skiftes regelmessig for å hindre at motoren koker eller fryser. På AutoMester sine verksteder kan du få kontrollert frysepunktet på frostvæsken, og få den byttet om den ikke er god nok.


AutoMester hjelper deg

Eksemplene over er forslag til sjekkpunkter som er viktig å sjekke før vinterener. Det er noe du kan gjøre selv mens andre punkter bør du ha korrekt utdannelse og utstyr før du begynner med. Leverer du bilen din til et AutoMester-verksted, sørger de også for å sjekke andre momenter som mulig kan påvirke bilens sikkerhet og kjøreegenskaper. 

AutoMester har verksteder over hele Norge, og du kan finne ditt nærmeste her.  


LURT Å HA I BILEN PÅ VINTEREN

•               En god isskrape

•               Snøkost

•               Lommelykt

•               Låsolje

•               Dekkvask/-rens

•               Startkabler med overspenningsvern

•               Slepetau

•               Liten spade (gjerne sammenleggbar)

•               Hurtigkjetting eller autosokk

•               Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy

•               Pledd