Gi bilen en skikkelig vårvask

En skikkelig vårvask fjerner ikke bare spor etter en lang vinter, den gjør også at vask og vedlikehold blir enklere de neste månedene. Er du opptatt av å ta vare på bilens verdi, må bilvasken tas på alvor. Om du kvier deg for å sette i gang, så husk at det trenger ikke å være tidkrevende å få en vårklar bil. Bare følg disse enkle stegene.

Gi bilen en skikkelig vårvask

Vintermånedene kan være tøffe mot kjøretøyet, med salt og grus fra veiene som kan føre til korrosjon og rust. Vårvasken hjelper med å fjerne disse restene, beskytte bilens karosseri og understell mot rust og skader.  

Vårrengjøringen er også en god anledning til å sjekke bilen for eventuelle skader som måtte ha oppstått i løpet av vinteren, som små riper eller steinsprutskader i lakken. Slike skader kan gi påkost når din leasede bil skal leveres tilbake. Tar du vare på bilen sørger du også for å opprettholde bilens verdi. Følelsen av å kjøre rundt i en ren og pen firmabil gjør det også verdt å legge ned en innsats.


1. Avfetting

Når du har funnet deg en fin plass i skyggen til å vaske bilen, er det bare å sette i gang. Salt og asfaltstøv bygger seg opp på bilen i løpet av vinteren. Du starter derfor vårrengjøringen av bilen med en omgang med avfettingsspray på nedre del av bilen. Spray opp til sidevinduene, og la produktet være på når du går videre til neste punkt på lista.

NB. Avfetting skal på tørr bil – vann gjør bare at produktet virker dårligere.


2. Skumvask

Skumlegging er ikke et avgjørende punkt om du ikke har en skumkanon, men det er effektivt for å løse opp skitt. Bruk en lavtrykkssprøyte eller en skumkanon som kan festes til en høytrykkspyler, eller hageslangen, og som fylles med bilsjampo. Skumlegg hele bilen nedenfra og opp, og la det virke noen minutter. Da får avfettingen løsnet asfaltrester og tjære, mens sjampoen fjerner salt og annen skitt.Ikke glem å vaske på innsiden av dørene, ellers kan det ende opp slik som dette:

3. Skylling

Etter at avfetting og skum har fått virke noen minutter, skyller du bilen med høytrykkspyler eller hageslange. Bruker du høytrykksspyler er det viktig å ikke stå for nærme bilen, siden trykket av vannet kan skade lakken eller løsne eventuell dekor på firmabilen. Spyl først nedenfra og opp og ta for deg bilen del for del. Det gjør at du faktisk vasker bilen med høytrykk og ikke bare skyller vekk såpen. Deretter kan du skylle fra toppen for å få vekk eventuelle såperester.


4. Håndvask

“Trafikkfilmen” er en statisk hinne som du ikke får av kun med berøringsfri vask. Derfor er neste steg å vaske over bilen for hånd med bøtte, vann og svamp. Ta for deg et panel om gangen, bruk mye vann, skyll svampen ofte og bytt vann underveis. Begynn øverst og jobb deg nedover, og vask lakken før du vasker felger. Skulle du være uheldig å miste svampen på bakken, er det lurt å bytte den ut slik at du ikke drar sand som kan ha festet seg til den, over lakken med svampen. Skyll bilen på nytt når du er ferdig med håndvasken.


5. Legg på lakkbeskyttelse

Skitt fester seg ikke like lett i en glatt overflate. Dette steget sparer deg derfor for mye jobb de neste gangene du skal vaske bilen. Med en type sprayforsegling tar ikke dette trinnet så veldig lang tid. Spray over bilen og skyll av med en gang. Sprayen aktiveres av vann og binder seg til alle overflater.


6. Tørk av bilen

Her er det kanskje lett å slurve fordi det virker unødvendig, men lar du bilen lufttørke vil du få flekker på bilen. Bruk derfor litt tid på å tørke over bilen med et microfiberhåndkle.

Ved å følge disse trinnene, kan du sikre at bilen din ikke bare ser bra ut, men også er beskyttet mot veisalt, skitt og rust. En ren og velholdt bil beholder verdien bedre og gir deg en bedre kjøreopplevelse.  

Hvis du vil beholde den gode følelsen av ren bil tilbyr Uno-X praktisk og Svanemerket bilvask til Autoplans kunder som har firmakort fra Uno-X. Skiltgjenkjenning gjør at vaskehallens porter åpnes automatisk, og den børsteløs bilvasken starter når bilen er riktig plassert.  

Les mer om Svanmerket bilvask fra Uno-X her.